ARCHIEF

DUTCH PRE 70 CLASSIC MOTOCROSSCLUB
Classic motorsport in de loop der jaren

               Een stukje geschiedenis
  Lees verder

  

 


D
onderdag 21 juli 2011, een Belgische Nationale Feestdag, vond er op het circuit van de Horensbergdam te Genk de 6de editie van de 'Everts & Friends Charity Race' plaats, een uniek motorcross-evenement voor het goede doel. 

Daarin o.a. een klasse met de Golden Heroes, met onze eigen leden Peter Willems en 
Oost Oostra. Ook de bekende oldtimerpiloten Robert Somers en Ronny Renders.

Opvallende verschijning in deze klasse was René Baeten jr, die met geheel originele outfit en motor op het strijdtoneel verscheen.

Verder ook de bekende ex GP rijder Marnicq Bervoets, die in de tweede manche zelfs tot een derde plaats kwam met een tweepijps CZ, zie foto.

Voor meer info, zie www.evertsandfriends.be Marnicq Bervoets


We schrijven zaterdag 19 november 2011.                                 foto's


In de gezellige ambiance van La Compagnie in Boekel hield de Dutch Pré 70 Classic Motocrossclub de jaarlijkse huldiging van de kampioenen in de diverse motorklassen en leeftijdsgroepen. De heer en mevrouw Van Uden hadden de zaal leuk aangekleed en onder de bezielende leiding van de organisatoren van deze avond, Albert en Tonny en Ties en Joke werd het een uitermate gezellig feest.
“Zie Zoo”, ja zo heet de muziek van die avond en is een gouden greep! Muziek passend bij de tijd van de motoren en de rijders en een zeer aanvaardbaar aantal decibellen, zodat je nog met elkaar kon praten als je even niet op de dansvloer was.

Na een mooi seizoen, waarin de weergoden niet al te veel roet in het eten gooiden, konden de “helden” in het zonnetje gezet worden. In afwijking van het “gebeker” ontving nu elke rijder die had deelgenomen aan de competitie van 2011 een mooie oorkonde als aandenken. Dit werd bijzonder gewaardeerd. Einduitslagen vindt U op de site van DP 70. 

Erg fijn was de aanwezigheid van een grote delegatie van de 50cc classic cross, een nieuwe “loot” binnen de Pré 70 groep. Door nauwe samenwerking met enkele prominenten van de 50cc, Sietze Veen, Ad Opheij en Roel Vrieze en voor de DP 70, Marcel Hermans, is dit tot een heel mooie en spannende groep uitgegroeid, die prachtige wedstrijden te zien gaven.
 

Het klapstuk had plaats zullen vinden in Kolhorn, met nog 5 gegadigden voor de titel. Hier gooide echter Pluvius wel roet in het overwinningsdiner. Jammer, maar force majeur. Als vertegenwoordiger van de 50cc, komt Ferry de Boer in de rijderscommissie te zitten, om ook die lijn kort te houden, een goede zaak.
 

Toen na gezellig dansen, eten en drinken en tot slot lekkere broodjes, ieder zijns weegs ging, was de slotconclusie, ook van de twee en een half uur gereisd hebbende Noord Hollanders en Friezen, “Het was een prima avond in een ontspannen en gezellige sfeer”.
 

Het Bestuur van de Dutch Pré  70 Classic Motocrossclub wenst U allen nu al Fijne Feestdagen en een Goede Jaarwisseling en een mooi en sportief motorseizoen in 2012, in een goede gezondheid. 

  

Verslag / Report CEC-1 23-04-2011 (Dutch)
Zaterdag 23 april vond de eerste Classic EK Motorcross plaats van het seizoen 2011 onder auspiciën van de European Classic Motorsport Organisation (ECMO) in het Duitse Luckau, circa 80 km ten zuiden van Berlijn..  Lees verder .....

Verslag / Report CEC-3 16-06-2011 (Dutch)
Zaterdag 18 juni vond de derde en tevens laatste Classic EK Motocross plaats van het seizoen 2011 onder auspiciën van de European Classic Motocross Organisation (ECMO) op het circuit Hagabanen in Vrigstad in Zweden.  Lees verder ....
Verslag / Report CEC-2 14-05-2011 (Dutch)
Zaterdag 14 mei vond de tweede Classic EK Motocross plaats van het seizoen 2011 onder auspiciën van de European Classic Motocross Organisation (ECMO) op het circuit Bennetts Hill in het Engelse Reading, circa 60 km ten westen van Londen. Lees verder .....
Verslag / Report CMCdN 24-09-2011 (Dutch)
Op zaterdag 24 september 2011 werd onder auspiciën van de ECMO alweer de negentiende CMCdN verreden op het prachtige circuit de Kwintelooijen te Rhenen.  Lees verder .....

 

1966 van jonge crosser tot kampioen in 2010
  Lees verder ....

Gerrit Wolsink anno 2011 
 Lees verder ....

 

Verslag / Report CEC-1 24-04-2010 Přerov (Dutch)
Afgelopen zaterdag 24 april vond de eerste Classic EK Motorcross plaats van het seizoen 2010 onder auspiciën van de European Classic Motorsport Organisation (ECMO) in het Tsjechische Přerov, circa 80 km ten noordoosten van Brno.  Lees verder .....
Verslag / Report CEC-3 03-07-2010 Rhenen (Dutch)
Afgelopen zaterdag 3 juli vond de derde en tevens laatste Classic EK Motorcross plaats van het seizoen 2010 onder auspiciën van de European Classic Motorsport Organisation (ECMO) op het prachtige circuit de Kwintelooyen in Rhenen.  Lees verder ....
Verslag / Report CEC-2 22-05-2010 Neiden (Dutch)
Afgelopen zaterdag 22 mei vond de tweede Classic EK Motorcross plaats van het seizoen 2010 onder auspiciën van de European Classic Motorsport Organisation (ECMO) in het Duitse Neiden, circa 60 km ten noordoosten van Leipzig. Lees verder .....
Verslag / Report CMCdN 16-09-2010 Gallarate (Dutch)
Op zaterdag 18 september 2010 werd onder auspiciën van de ECMO alweer de achttiende CMCdN verreden in het Italiaanse Gallarate, vlakbij vliegveld Malpensa in Milaan.  Lees verder .....

 


Jan Clijnk
1930 - 1989
Eerste Nederlandse Grand Prix-winnaar

Lees meer .....
 

EERSTE K.N.M.V. KAMPIOENSCHAP 50CC MOTOCROSS
december 1960
Lees meer ....

Motocross in de jaren zestig
50 cc crossertjes
Lees meer ....

 

CLASSIC MOTORCROSS DES NATIONS - GALLARATE ITALIË - 18 SEPTEMBER 2010

ST. ANTHONIS - Onder erbarmelijke weersomstandigheden werd zaterdag 18 september 2010 de Classic Motocross des Nations verreden in de Italiaanse Gallarate. Nederland had zich ingeschreven met vier verschillende teams in de diverse leeftijdsklassen. Vanaf de laatste vrije trainingen om ca 10.00 uur ging het verschrikkelijk hard regenen en omstreeks 14.00 uur werd het gelukkig droger. 

Het circuit had daardoor een hele metamorfose ondergaan en na diverse juryvergaderingen werd besloten om de wedstrijden toch door te laten gaan, met dien verstande dat er maar één verkorte manche verreden zou gaan worden. Klasse 66+ 12 minuten en klasse 35+ 15 minuten. Het circuit zou iets aangepast worden. De resultaten van alle vier individuele rijders per klasse zouden meetellen voor de einduitslag van het team. Door plotselinge familie omstandigheden van één van de rijders uit het Nederlandse 50+ team werd op het laatst afgezien van de start van dit team. Ook in goed overleg ging het Nederlandse 60+ team niet van start in verband met het te nemen risico. Hierbij dient opgemerkt te worden dat eenieder begrip dient te hebben voor het besluit van een rijder om op dat moment niet van start te gaan. Uiteindelijk startte alleen het Nederlandse 66+ en het Nederlandse 35+ team. 

 
Het Nederlandse team 66+ behaalde de tweede plaats

 

 

Het 66+ team werd knap tweede met vaandeldrager Jan Keizer, Johan Roosink, Toon Oerlemans en Herman Leunen. 
Het 35+ team werd verdienstelijk vijfde met Toon de Laat, Gert Paalman, René Hekkelman en Marcel Hermans. 
Bij deze proficiat met deze behaalde resultaten en teammanager Ad Ridderhof en zijn vrouw Marian bedankt voor de inzet en gezelligheid. 

 

 

CLASSIC MOTOCROSS DES NATIONS ITALIË                                                                                            Tekst Marcel Hermans

ST. ANTHONIS - Afgelopen zaterdag 21 augustus 2010 werden tijdens de Classic Open Nederlandse kampioenschappen Motocross in Ermelo, de Nederlandse teams gepresenteerd die deel zullen gaan nemen aan de Classic Motocross des Nations in Italië. Deze prestigieuze wedstrijd vindt plaats op het voormalige Grand Prix circuit, vlakbij Malpensa en wel op zaterdag 18 september a.s. 
In het verleden, om precies te zijn in 1978, streden hier de oud Grand Prix vedetten om de kostbare punten, zoals Heikki Mikkola, Brad Lackey, Roger De Coster, Gerrit Wolsink, André Malherbe en Herbert Schmitz.

Er hebben zich teams ingeschreven uit totaal dertien verschillende landen. 
De teams zijn opgesplitst in leeftijdscategorieën, namelijk 35+, 50+, 60+ en 66+. 
Daarbij dient opgemerkt te worden dat de 66+ klasse dit jaar geldt als een soort pilot, 
maar ook hier zijn teams aangemeld uit acht landen. Verder zijn de motoren van voor bouwjaar 1972 en dienen aan een aantal vaste regels te voldoen, waarbij vooral de lengte van de veerwegen en originaliteit zwaar tellen.

Het 66+ team bestaat uit oud GP rijder Jan Keizer, aangevuld met Johan Roosink, Toon Oerlemans en Herman Leunen.
Het 60+ team bestaat uit oud GP rijder Peter Willems, aangevuld met Bert van Venrooij, Hans Polsvoort en Piet van Dijk.
Het 50+ team bestaat uit oud GP rijder Peter van den Nieuwenhof, aangevuld met Berrie Heijnen, 
Gerrit Schreurs en Jan van de Brom.
Het 35+ team bestaat uit Toon de Laat, René Hekkelman, Gert Paalman en Marcel Hermans.

De teams zullen gecoacht worden door Ad Ridderhof, bijgestaan door Tonnie Lebbink.

Wij wensen alle rijders, die afreizen naar Italië veel geluk toe tijdens deze wedstrijd.

Op de foto ontbreken Piet van Dijk, Hans Polsvoort
(beiden 60+ klasse) en Gerrit Schreurs (50+ klasse)

 
Ter nagedachtenis van Uno Palm

Eén van de beste crossers uit de jaren 70 was de Zweed Uno Palm die vorige week is overleden aan de gevolgen van Prostaatkanker. Uno kwam uit Ulricehamn en behoorde tot de elite van de Zweedse crossers die in de jaren 70 voor de Husqvarna fabriek uitkwamen.

Uno was daarnaast de eerste fabrieksrijder voor het Oostenrijkse merk Puch die later met Harry Everts de wereldkampioen naar voren brachten. Uno Gunnar Palm werd geboren op 3 Mei 1944 in Ulricehamn en overleed vorige week.
 Uno Palm reed zijn eerste motorcrosswedstrijd in 1962 en behaalde grote successen zowel nationaal als internationaal in de daaropvolgende 20 jaar. Palm reed zijn hele leven als lid van de Ulricehamns Motor Club (UMK) in nationale kampioenschappen zowel individueel als in teams. 

Hij was succesvol in de WK en werd ooit vijfde in de WK 250cc, nadat hij door een blessure zijn tweede plaats moest opgeven. Als veteraan won Palm vijf keer de Gotland Grand National.
In 1980 sloot hij een mooie carrière af met een overwinning thuis in Ulricehamn in een clubwedstrijd.

Onze geliefde vader verliet ons na een kort ziekbed aan kanker. Het is een groot Verlies voor zijn kinderen, kleinkinderen en zijn partner Eva en familie, broers en zussen, familie en vrienden. Samen kunnen we helpen aan het verbeteren aangaande de strijd in kankeronderzoek, terwijl we gelijktijdig Uno Palm herdenken door een donatie te maken voor het Nationale Kankerfonds in plaats van bloemen te geven op zijn graf.

 

Impressie MX History day 2008

 

Kampioenen uit het verleden

 

Lanfranc Angelini  
Was 7 keer Italiaans kampioen klasse 250 en 500, gedurende zijn crosscarrière die begon in 1957 en eindigde in 1970. Vijf titels werden gewonnen in de 250 klasse en twee in 500. Angelini nam voortdurend deel aan de Grand Prix in Imola 1957/65, zonder specifieke resultaten. Ondanks zijn slanke lichaamsbouw, met een onberispelijke stijl en evenwicht was hij in staat om gemakkelijk en met succes te rijden met de zware motor Gilera Saturno, BSA Gold Star, en de Husqvarna 500. 

Rolf Tibblin
Geboren in 1937, wereldkampioen
- 500 klasse van 1962 en 1963, winnaar van 3 Grand Prix in Imola. Hij was een van de grootste kampioenen, samen met de Zweedse Lundin, Nilsson, Hallman en Aberg. Hij begon zijn jonge carrière in 1959 en behaalde zijn eerste titel van Europees Kampioen in de 250 klasse met Husqvarna. In 1960 en 1961 reed hij met een nieuwe viertakt Husqvarna. In 1962 en 1963, won hij zijn twee wereldtitels. In 1965 kwam hij naar Imola met de Tsjechoslowaakse CZ 360 winnen van Lundin. In 1967 verhuisde hij naar Californië.

Sten Lundin
Geboren in 1931, wereldkampioen 500 klasse van 1959 en 1961 en winnaar van 4 races op Imola '55, '58, '59 en '60. Hij reed in de koningsklasse voor het rijden met de BSA (1955 en '56), daarna de Monark (1957, '58, '59 en '60), stapte over op Lito (1961, '62, '63 en '64) en eindigde in 1965 met de Matchless-Metisse. Vier keer was hij de winnaar van de Grand Prix in Imola in Italië.

Torsten Hallman
Geboren in 1939, heeft vele prijzen gewonnen zevenendertig en vier wereldtitels in de 250cc klasse (1962, '63, '66 en '67). Gedurende zijn lange carrière, Hallman reed voor Husqvarna en heeft altijd hard gewerkt om de sport en in het bijzonder de introductie van motorcross in de VS in de late jaren zestig te bevorderen. Hij was de beste rijder in de wereld competities Zweedse klasse 250. Zijn gevechten met België Joël Robert behoorden tot de beste in de geschiedenis van de motorcross. "Mr Motocross" was de bijnaam die Hallman heeft verdiend voor zijn prestaties, stijl en nauwkeurigheid. 

Emilio Ostorero  
Was 16 keer
Italiaans kampioen klasse 250 en 500. Hij heeft kreeg de  bijnaam "De Leeuw van Avigliana". In zijn meer dan 20 jaar crosscarrière heeft een totaal van zestien nationale titels en vele internationale wedstrijden behaald. In totaal zijn overwinningen bedroeg meer dan driehonderd vijftig. Zijn debuut in de motorcross is gedateerd op 25 september 1955. Hij werd beloond met een ongekende populariteit in Italië. Zijn carrière eindigde in het midden van de jaren zeventig. 

Dave Bickers
Hij is nog steeds eigenaar van de Greeves Hawkstone waarop hij de 1960 Europese 250cc titel won. Hij  won met 13 punten van collega-Brit Jeff Smith. Op zijn Greeves motor, domineerde hij verschillende jaren hij de competitie. He stond bekend als "The Coddenham Flier". Oprichter van Bickers Action was hij verantwoordelijk voor het creëren voor het Bank-Rig.

     

Bill Nilsson

Geboren in 1932 was twee keer wereldkampioen in de 500 klasse: in 1957, en met de AJS in 1960 met de Husqvarna. Hij heeft achttien Grands Prix overwinningen en vier Motocross of Nations (1955, '58, '61 en '62). Hij reed in de 500 klasse met slechts viertakt motoren. Het was de eerste Zweed die de wereldtitel won en geeft alle eer aan Husqvarna.

     

 

Arthur Lampkin

Stichter van een dynastie motorrijden ARTHUR Lampkin, overleden op de leeftijd van 91, bekend in de wereld van de motorfiets trial, vader van Arthur, later de Britse trialkampioen, Martin, de Britse en wereldkampioen en Alan, de Britse kampioen. Martin's zoon Duggie is zeven keer  wereldkampioen. 
Alan
werd geboren in 1944
Arthur junior sleutelde aan de BSA Blue Star  en lang voordat hij oud genoeg was om een licentie te hebben reed hij op de grote machine rijden rond akkers en over afval grond.
Dan, kocht met de verdienste van een krantenwijk hij zijn eigen machine.

Gunnar Johansson
Zweedse nationale kampioen klasse 500;
Albert Courajod
Zwitsers kampioen (1954, '55, '56, '57 en '58), 

Hij was aanwezig bij het evenement op Imola in 2010;
Les Archer
Geboren in 1929 en werd Europees kampioen in de 500 klasse in 1956. Hij maakte zijn debuut in de motorfiets op de leeftijd van zestien jaar. Met de hulp van Hankins, bouwde zijn eerste cross van een Norton Manx 500 T. Deze experimentele prototype was uitgerust met een nieuw chassis speciaal voor hem gebouwd. Gedurende zijn hele carrière bleef hij trouw aan Norton Op Imola reed hij bijna continu 1952/62 met resultaten die de waarde gespiegeld. Hij was ook de commentator en journalist, gespecialiseerd in motorcross. Op 25 januari 1967 op de leeftijd van 38 jaar, crashte hij zonder ernstige gevolgen, in de scrum tijdens de start van een race van 750 cc in Amerika. Na 21 jaar besloot hij te stoppen met het motorrijden. Op zoek naar een klimaat en een betere kwaliteit van leven, verhuisde hij naar Calpe (Alicante) in het zuiden van Spanje.
Canzio Tosi
Geboren in 1937, 5 keer Italiaans kampioen klasse 250 en 500.Hij was een van de meest representatieve van de off-road rijders en heeft altijd garant gestaan voor eerlijkheid, professionaliteit en inzet gedurende zijn hele carrière.
Jeff Smith
Geboren in 1934, heeft hij de wereldtitels in motorcross gewonnen in de 500 klasse van 1964 en 1965 met de BSA 441 Victor. In 1965. Hij won 9 kampioenschappen in Groot-Brittannië, is altijd trouw gebleven aan de BSA. Op Imola, afgezien van de '56 en '60, concurreerde hij 1955/65. In de Eerste Grote in 1957, na het winnen van de eerste manche, hij miste de overwinning door een smalle marge na domineerde de hele race. In 1970 verhuisde hij naar Amerika. Het werd ook opgenomen in de AMA Motorcycle Hall of Fame in 2000.
Otto Walz
Duits kampioen klasse 500;

De Engels broers 
Donald en Derek Rickman

Na de eerste overwinningen, begonnen ze Rickman te ontwerpen en de frames te bouwen voor hun motoren In de vroege jaren zestig bouwden ze een soort slanker frame Zo ontstond het merk Metisse. Dit idee kreeg een groot succes en de twee broers begonnen hun productie zo belangrijk Rickman Metisse. Beiden hebben Groot-Brittannië vertegenwoordigd in de jaren 1960 Motocross of Nations en wonnen vele nationale en internationale wedstrijden. Op Imola, aanwezig bij de Grand Prix World Championship in 1959, '60 en '64. In 1959 geclassificeerd de 2e en 3e plaats achter Sten Lundin. In 1964 nam hij deel aan de Grand Prix 250 klasse.
Franse Charles Molinari  
Hij was drie keer
kampioen van Frankrijk van 1952, '54 en '55.
Fritz Betzelbacker